Sacharidy

primárny zdroj energie

Obsah článku

Funkcie sacharidov

Sacharidy patria medzi makroživiny a sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy. Sú hlavným zdrojom energie pre naše telo, udržujú optimálnu hladinu cukru v krvi, podporujú metabolizmus tukov a zabraňujú ketóze. Okrem toho zabraňujú rozkladu bielkovín a ich využitia ako paliva, čo znamená, že ak ste v kalorickom deficite (chudnete), tak optimálne množstvo sacharidov zabezpečí, že vaše telo si udrží viac svalovej hmoty, takže pri chudnutí neprídete o príliš veľké množstvo svalov. Sacharidy poskytujú telu vlákninu, čím zlepšujú trávenie, a sú nevyhnutné pre činnosť mozgu, keďže mozog dospelého človeka v pokojovom stave spotrebuje približne 90 gramov glukózy za deň

Odporúčané množstvo

Odporúčaný denný príjem sacharidov závisí od viacerých faktorov, ako napríklad zdravotný stav alebo frekvencia a typ fyzickej aktivity.

neaktívny, sedavý spôsob života
aktívny spôsob života
3 až 5 gramov na kilogram hmotnosti
5 až 12 gramov na kilogram hmotnosti

Príklad:

Žena, ktorá váži 65 kg a má sedavé zamestnanie by mala prijať 195 až 325 gramov sacharidov za deň.

Muž, ktorý váži 85 kg a venuje sa atletike by mal prijať 425 až 1020 gramov sacharidov za deň.

Rozdelenie sacharidov

Sacharidy sa delia na jednoduché a zložené (komplexné). Jednoduché sacharidy sú rýchlejšie stráviteľné, rýchlejšie zvyšujú hladinu cukru v krvi a neobsahujú vlákninu. Zložené sacharidy sa trávia dlhšie, pomaly zvyšujú hladinu cukru v krvi a vďaka tomu, že obsahujú vlákninu vás lepšie zasýtia.

Medzi JEDNODUCHÉ SACHARIDY patria monosacharidy, ktoré sa ďalej rozdeľujú na glukózu, fruktózu a galaktózu. Glukóza (hroznový cukor) a fruktóza (ovocný cukor) sa nachádzajú v ovocí, zelenine a mede.

Medzi ZLOŽENÉ SACHARIDY patria oligosacharidy a polysacharidy.

Oligosacharidy sú považované za prebiotiká a nachádzajú sa najmä v ovocí, zelenine, obilninách a strukovinách. Súčasťou oligosacharidov sú disacharidy, ktoré sa ďalej rozdeľujú na maltózu, laktózu a sacharózu. Maltóza (sladový cukor) sa nachádza v klíčkoch, pive, ale aj mede. Laktóza (mliečny cukor) je obsiahnutá v mlieku a mliečnych výrobkoch. Sacharóza (repný cukor) sa používa ako sladidlo a nájdeme ju predovšetkým v sladkostiach a sladených nápojoch.

Polysacharidy sa ďalej rozdeľujú na škrob, celulózu a glykogén. Škrob je obsiahnutý v obilí, zemiakoch, ryži, cestovinách, strukovinách a celozrnných potravinách. Celulóza (rastlinný škrob) sa nachádza v ľanových semiačkach, orechoch a v šupkách ovocia či zeleniny. Glykogén (živočíšny škrob) sa nachádza v svaloch a pečeni.

Sacharidy v potravinách

Energetická hodnota 1 gramu sacharidu je 4,1 kcal (17 kJ).

Najlepšie zdroje sacharidov sú:

  • obilniny – bulgur, pohánka, quinoa, kuskus, ovsené vločky, ryža, kukurica
  • strukoviny – sója, fazuľa, šošovica, cícer
  • cestoviny
  • pečivo
  • ryžové či kukuričné chlebíky
  • zelenina – batáty, zemiaky
  • ovocie – banán, hrozno, mango
makroživiny, sacharidy, jednoduché sacharidy, glukóza, fruktóza, disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy
ovocie, zelenina, sacharidy, vitamíny, minerály, vitamín C, antioxidanty

Príznaky nedostatku sacharidov

Pokiaľ neprijímate dostatočné množstvo sacharidov, môžu sa vám prejaviť nasledovné ťažkosti:

  • bolesti žalúdka
  • zápcha alebo hnačka
  • bolesti hlavy
  • podráždenosť
  • únava
  • slabosť
  • pomalšia regenerácia
  • zápach z úst
  • veľká chuť na sladké

Príznaky nadbytku sacharidov

Nadbytočné množstvo sacharidov môže spôsobiť ťažkosti, ako napríklad:

  • hormonálna nerovnováha
  • nadváha
  • tvorba tukových zásob
  • cukrovka
  • zhoršené akné*


*pravidelná konzumácia veľkého množstva cukru spôsobuje akné, pretože cukor narúša kvalitu bielkovín (kolagénu a elastínu), ktoré sú zodpovedné za zdravú a peknú pokožku

Zdieľajte na sociálnych sieťach
Zdieľajte

Rozvíjajte svoje vedomosti o výžive