Tuky (lipidy)
nenasýtené, nasýtené, trans-mastné kyseliny
- Domov
- Makroživiny
- Tuky
Obsah článku
Funkcie tukov
Tuky patria medzi makroživiny, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vyváženej stravy a zohrávajú množstvo dôležitých úloh v ľudskom organizme. Predovšetkým tvoria hlavnú zložkou bunkových membrán, čím zabezpečujú stabilitu a správnu funkčnosť buniek. Okrem toho sa podieľajú na tvorbe pohlavných hormónov, ako sú estrogén a testosterón, umožňujú vstrebávanie vitamínov A, D, E, K a zlepšujú chuť i vôňu potravín.
Taktiež slúžia ako zásobáreň energie, chránia vnútorné orgány pred mechanickým poškodením a telo pred stratou tepla. Práve preto býva ľuďom s nízkym percentom tuku častejšie zima a ľuďom s obezitou naopak príliš teplo.
Odporúčané množstvo
Odporúčaný príjem všetkých tukov je 20 – 35 % z CDEP (celkový denný energetický príjem).
Príjem nasýtených tukov by mal predstavovať menej ako 10 % z CDEP.
Príjem mononenasýtených tukov by mal predstavovať 10 – 15 % z CDEP.
Príjem polynenasýtených tukov by mal predstavovať 5 – 10 % z CDEP.
Odporúčaný príjem cholesterolu je maximálne 300 mg za deň.
Príklad:
Žena, ktorá má príjem 2000 kcal za deň, by mala prijať 55 – 67 gramov tukov za deň (z nich max. 22 gramov nasýtených tukov).
Muž, ktorý má príjem 3000 kcal za deň, by mal prijať 83 – 100 gramov tukov za deň (z nich max. 33 gramov nasýtených tukov).


Rozdelenie tukov
Z hľadiska výživy sa tuky rozdeľujú na nenasýtené mastné kyseliny, nasýtené mastné kyseliny a trans-mastné kyseliny.
NENASÝTENÉ MASTNÉ KYSELINY sú pre naše zdravie veľmi dôležité. Znižujú LDL (zlý) cholesterol a zvyšujú HDL (dobrý) cholesterol v krvi. Taktiež znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Nenasýtené MK sa rozdeľujú na mononenasýtené a polynenasýtené MK. Medzi mononenasýtené MK patria omega-7 a omega-9 MK. Nachádzajú sa v orechoch, slnečnicovom a olivovom oleji, avokáde či vajciach. Medzi polynenasýtené MK patria omega-3 a omega-6 MK. Omega-3 sú protizápalové a nájdeme ich v rybách, chia a ľanových semiačkach, orechoch (najmä vlašských) alebo v tofu. Omega-6 sa považujú za prozápalové a sú obsiahnuté v tofu, rastlinných olejoch, orechoch, semiačkach, ale aj v spracovaných potravinách.
NASÝTENÉ MASTNÉ KYSELINY sú v malom množstve zdraviu prospešné, avšak ich nadmerný príjem zvyšuje LDL (zlý) cholesterol, a rovnako aj riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Nasýtené MK sa nachádzajú v mlieku a mliečnych výrobkoch, mäse a mäsových výrobkoch (napr. saláma, klobása, slanina, párky), ale aj v kokose, palmovom či kokosovom oleji, sladkom pečive a v zákuskoch.
TRANS-MASTNÉ KYSELINY nie sú zo žiadneho hľadiska prospešné pre naše zdravie, a preto by sme ich mali z našej stravy čo najviac eliminovať.
Trans-mastné kyseliny sa nachádzajú v margaríne, vyprážaných jedlách, polotovaroch, sladkom pečive, zákuskoch, keksoch alebo chipsoch.
Tuky v potravinách
Energetická hodnota 1 gramu tuku je 9,3 kcal (39 kJ).
Najlepšie zdroje tukov sú:
- ryby – tuniak, makrela, sleď, losos
- olej – ľanový, konopný, repkový, olivový
- orechy – vlašské, lieskové, kešu, mandle
- semiačka – ľanové, chia, mak
- olivy
- avokádo
- vajcia
- syry
- plnotučné mlieko a iné mliečne výrobky
- horká čokoláda


Príznaky nedostatku tukov
Ak neprijímate dostatočné množstvo tukov, môžu sa vám prejaviť nasledovné ťažkosti:
- suchá pokožka
- pocit hladu
- vypadávanie vlasov
- podráždenosť
- nesústredenosť
- nespavosť
- narušenie tvorby estrogénu a testosterónu
Príznaky nadbytku tukov
Nadbytočné množstvo tukov môže spôsobiť ťažkosti, ako napríklad:
- narušenie metabolizmu
- nadváha, obezita
- cukrovka
- mozgové a srdcovo-cievne ochorenie
- vysoký krvný tlak